Mobile Marketing

Uw partner in M-Commerce

Een webshop openen is geen garantie dat er ook bezoekers komen. Verder geldt dat gemiddeld van iedere 100 bezoekers twee een aankoop doen en de rest zonder koop vertrekt. Een derde marketingissue is dat zij die vertrekken zonder koop over het algemeen niet meer terug komen.

Hoe kun je hier iets aan doen?

Natuurlijk start iedereen met het gevoel een mooi product in de markt te zetten, waarvoor kopers te vinden zijn. Maar dan moeten die kopers wel de webshop vinden. Dus moet er gewerkt worden aan SEO (Search Engine Optimalization). Dit betekent dat je probeert zo hoog mogelijk in de ranking van de zoekmachine te komen, zodat potentiële kopers je zullen vinden.Wanneer je hierin geslaagd bent, is het zaak om die bezoekers, ook die zonder koop weer vertrekken, proberen terug te halen voor een nieuwe bezoek. Dat heet retargeting. Retargeting is op een aantal manieren mogelijk.

Behavioral targeting

Bij behavioral retargeting kijk je naar het zoekgedrag van de bezoeker. Denk aan de klantenkaart. Die is bedoeld om het koopgedrag van de klant in kaart te brengen en haar of hem vervolgens gerichte aanbieding te doen. Zo werkt behavioral targeting ook. Wat zocht de bezoeker? Hoe kan ik mijn producten opnieuw onder de aandacht brengen?
Dat kan door zelf te adverteren. Via de social media of op sites waar aandacht wordt besteed aan de producten die je zelf ook verkoopt. Er zijn heel wat mogelijkheden om advertenties te plaatsen. Zaak is om ze zo effectief mogelijk in te zetten.

Demographic targeting

Dit is een andere manier om potentiële klanten terug te krijgen. Denk aan gender. Richt je op of vrouwen of mannen. Of aan huishoudens. Met of zonder kinderen. Bij kinderen kun je naar leeftijd onderscheiden.
Een andere manier is om naar het opleidingsniveau te kijken. Of naar het inkomen. Zo ontstaan er heel wat demografische doelgroepen, die iedere een eigen benadering hebben en op die manier veel directer kunnen worden aangesproken.

Time targeting
Een webshop exploiteren betekent anders denken en reageren. Je hebt geen uitverkoop die je groots via de ramen aan kunt kondigen. Maar je blijft wel met producten zitten die niet meer in de trend passen of overtollig zijn. Via real time retargeting kun je die aanbieden door bijvoorbeeld een veiling te starten. Te koop bij opbod. Door klanten via advertenties op deze kans te wijzen, krijg je oude bezoekers terug. Kopen ze iets dan is de kans groot dat ze regelmatig even “binnen wippen” om te zien of er iets te halen valt.

Location targeting
Er zijn verschillende soorten bezoekers. Mensen die toevallig binnen komen. Mensen die regelmatig eens lang komen. Mensen die meermaals per tijdsbestek, bijvoorbeeld per maand, even komen kijken. Mensen die regelmatig een aankoop doen.
Wanneer je inzicht hebt in dit specifieke gedrag dan wordt het mogelijk bij klanten en potentiële klanten op hun shopgedrag te reageren. Komen veel jongeren langs dan kun je gericht adverteren op een jongerensite of muzieksite. Het wordt zelfs mogelijk de individuele persoon een aanbod te doen.

Audience targeting
Het is duidelijk dat het kennen van het bezoekersbestand van groot belang is om een webshop te runnen. Hoe ziet de stroom bezoekers er uit? Veel jongeren of net niet? Veel families met kleine kinderen of niet? Zo kan iedere groep van het publiek bepaald worden. Dat is belangrijk om het aanbod hierop aan te passen.

Retargeting ondersteunt de verkoop
Retargeting is een marketingmodel dat zeer uitgebreid is. Want naast het al genoemde kun je ook cross retargeting. Daarbij maak je een koper attent op een bijbehorend product. Niet opdringerig, maar als een soort ven service.

Op die manier kun je ook aan reviewing doen. Dat betekent dat je een klant of een potentiële klant regelmatig een up date stuurt over nieuwe producten of aanbiedingen.
Zoals gezegd retargeting is bezoekers terughalen naar jouw webshop.
Om dat te kunnen doen en om gericht te adverteren, heb je die specifieke data nodig. Die kun je via een cookie krijgen of via een bezoekers reactieblog. Je kunt ook een specialist inhuren die zicht heeft op de markt en op de segmenten daarbinnen. Die je helpt een retargeting campagne op te zetten die effectief is.